Voor docenten

Wat is de Schatkamer?
De Schatkamer van Nederland biedt lesmateriaal over nationaal erfgoed aan, dat als aanvulling gebruikt kan worden tijdens de lessen Nederlands van de bovenbouwklassen van havo/vwo. Door scholieren aan de slag te laten gaan met historische documenten en door in te spelen op de interessegebieden van de vier afzonderlijke middelbareschoolprofielen probeert dit project een nieuwe kijk te bieden op de vaderlandse geschiedenis.

Het project is gefinancierd door De Jonge Akademie, wordt overzien door prof. dr. Lotte Jensen en prof. dr. Nicoline van der Sijs van de Radboud Universiteit Nijmegen en is uitgevoerd door Alan Moss, MA.

In 2023 heeft het Instituut voor de Nederlandse Taal de hosting van de Schatkamer van Nederland overgenomen.

Hoe werkt het?
Elk van de vier thema’s wordt ingeleid en voorzien van een historische context. Leerlingen kunnen aan de slag met diverse casestudies en komen zo in aanraking met historisch bronmateriaal. Ook wordt er een vergelijking met het heden getrokken.

Docenten kunnen een volledig thema behandelen of één of meerdere blokken uitkiezen om klassikaal te behandelen. Vanwege de toevoeging van audio- en beeldmateriaal kunnen scholieren de opdrachten het beste digitaal bekijken.

Voor ieder thema is een antwoordmodel beschikbaar, te vinden bij het tabblad ‘Lesmateriaal‘. Dit materiaal is met een wachtwoord beschermd. Docenten kunnen per e-mail het wachtwoord opvragen.

Vragen?
Voor vragen kunt u gebruikmaken van het tabblad ‘Contact‘.